Als veranderen nodig is

door Marloes Klootwijk (Q1 2020)

Al langer had ik het idee dat ik graag nog eens van baan wilde veranderen. Na 20 jaar werken in de (ziekenhuis)apotheek merkte ik dat ik toe was aan iets anders. Maar wat dan? Met een diploma apothekersassistente waren de mogelijkheden beperkt. Eigenlijk wilde ik wat anders dan de apotheek.
 
Op avontuur
Toen was daar Andersom Organiseren, een veranderbureau, met vooral trajecten gericht op de zorg en met name op apotheken. Dit was mijn kans, hier kon in mijn ervaringen die ik de voorgaande jaren had opgedaan, combineren met iets heel nieuws. Maar wat ging ik dan precies doen?
 
Geen idee… Er was geen duidelijk takenpakket zoals ik altijd gewend was, maar dat zou met de tijd steeds meer vorm krijgen. Het allerbelangrijkste voor mij was dat er een klik was. We zijn met elkaar het ‘avontuur’ aangegaan, ik zou wel zien wat er op mijn Andersom-pad kwam.
 
Nieuwe inzichten
We zijn nu ruim 10 maanden verder en wat een verademing. Ik leer iedere dag bij en verbaas mij over alle nieuwe inzichten die ik op doe. Ik was gewend om verbeteringen met kleinere groepjes te bedenken en vervolgens aan een grotere groep over te brengen. Dit kan lang duren of het lukt niet, vanwege de tegenargumenten van de anderen.
Eén van de inzichten die ik nu heb is dat een verandering veel beter gedragen wordt als je, met alle medewerkers en leidinggevenden, kijkt naar het huidige proces en de verbeteringen samen met het gehele team doorvoert. Dit kan alleen als er voldoende veiligheid wordt ervaren en er genoeg kennis aanwezig is. Maar zo makkelijk is dit uiteraard niet. Benieuwd naar hoe Andersom dit aanpakt? Neem eens een kijkje op onze website, andersomorganiseren.nl of volg ons op LinkedIn.
 
Groet,
Marloes Klootwijk