Wat is verwerkingsgraad?

door Monique de Koning (Q3 2020)

Laatst vertelde een ondernemer mij dat zijn bedrijf alleen gezonde en zelfbereide maaltijden maakt en aan huis bezorgt. Iedere klant kan precies aangeven wat zijn of haar voorkeur is. Zo kunnen er veganistische of glutenvrije maaltijden geleverd worden. Met ieder dieet wordt rekening gehouden. Hij gaf aan dat zij soms honderd zelfbereide maaltijden per dag leveren. Ik was erg onder de indruk en vroeg met hoeveel mensen zij dit doen. Trots antwoordde hij dat zij inmiddels gegroeid zijn naar een organisatie van 107 medewerkers.
 
Zulke cijfers zetten mij direct aan het denken
100 maaltijden met 107 medewerkers. Als je nu naar de verwerkingsgraad kijkt, betekent dit dat de verwerkingsgraad bij deze organisatie 100 maaltijden gedeeld door 107 medewerkers = 0,9 maaltijd per medewerker.
Zelf maak ik iedere dag 3 verse maaltijden, regelmatig voor meerdere mensen, naast een fulltime job.

Wat maakt dat de verwerkingsgraad bij deze organisatie lager is dan één maaltijd per medewerker per dag? Oftewel wat maakt dat je meer mensen nodig hebt per maaltijd wanneer de hoeveelheid maaltijden toeneemt?

Uiteraard kreeg ik direct opmerkingen als: “Klopt, maar we hebben natuurlijk een afdeling inkoop, een afdeling marketing, de directeur heeft een personal assistent en er is vanzelfsprekend ook een boekhoudafdeling.”
Dit is heel begrijpelijk en ook nodig om alles goed te laten verlopen. Als organisatie heb je te maken met certificeringen en kwaliteitseisen van buitenaf. Die heb je thuis niet.
Alleen, het is belangrijk je te realiseren dat deze ondersteunende afdelingen eigenlijk bedoeld zijn om de verwerkingsgraad te verhogen.
 
Een belangrijke graadmeter
De verwerkingsgraad bereken je door de totale productie (geleverd product) te delen door het totaal aantal medewerkers.

Voor Andersom Organiseren is de verwerkingsgraad een belangrijke graadmeter. Als je je als eindverantwoordelijke afvraagt of jouw team meer aankan, is de verwerkingsgraad een goede indicator.
 
Benieuwd naar de verwerkingsgraad in jouw organisatie? Neem vrijblijvend contact op.