informeren en inspireren

inspiratie

In onderstaande blogs delen wij onze inspiratie, motivatie en deskundigheid. Veel leesplezier.

Personeel behouden

Personeel behouden, hoe doe je dat?

door Monique de Koning (Q4 2020)

Je ziet het iedere dag om je heen: in de zorg, in het onderwijs en uiteraard ook bij de politie. Medewerkers die het niet meer volhouden en op omvallen staan. Wat heeft hen destijds bewogen te kiezen voor een bepaald beroep? En wat maakt het dat dit niet meer vol te houden is? Hebben zij destijds de baan onderschat? Of spelen er andere zaken? In deze tijd speelt corona hierbij uiteraard ook een grote rol. 

processen uitschrijven

Het Roer moet Om: Co-makership?!

door Nanny Streng-Rosenthal (Q3 2020)

Bij complexe problematiek is intensieve samenwerking tussen huisartsen en andere zorgverleners onmisbaar. Die samenhang is verdampt door jaren eenzijdige nadruk op concurrentie en productie denken. Het doel was betere zorg tegen lagere kosten. Helaas is de zorg niet beter geworden en ook niet goedkoper. Wat zijn de belangrijkste redenen?

Lunch

Wat is verwerkingsgraad? 

door Monique de Koning (Q3 2020)

Laatst vertelde een ondernemer mij dat zijn bedrijf alleen gezonde en zelfbereide maaltijden maakt en aan huis bezorgt. Iedere klant kan precies aangeven wat zijn of haar voorkeur is. Zo kunnen er veganistische of glutenvrije maaltijden geleverd worden. Met ieder dieet wordt rekening gehouden. Hij gaf aan dat zij soms honderd zelfbereide maaltijden per dag leveren. Ik was erg onder de indruk en vroeg met hoeveel mensen zij dit doen. Trots antwoordde hij dat zij inmiddels gegroeid zijn naar een organisatie van 107 medewerkers.

Resultaten enquête 1,5 meter samenleving

door Monique de Koning (Q2 2020)

Om inzicht te krijgen in de gevolgen van de coronatijd binnen apotheken hebben wij, Andersom Organiseren, in mei 2020 een korte enquête verspreid. Wij zijn benieuwd of deze veranderingen de komende tijd teruggedraaid, of juist verder verbeterd worden. De resultaten van de enquête bieden ons handvatten om jullie de komende periode te voorzien van tips. Houd hiervoor onze website en LinkedIn pagina in de gaten.

Wereldwijd voelt slechts 15 procent van alle werknemers zich betrokken bij hun werk

door Nanny Streng-Rosenthal (Q2 2020)

Joost Minnaar en Pim de Morree haalden in 2015 zelf geen plezier uit hun toenmalige werk. Er was niks mis met het werk zelf. Het was interessant en uitdagend en paste bij hun opleiding. Waar zij tegen aan liepen, was dat de werkgever alles voor hen bepaalde. En dat zij als kleuters werden behandeld. Op de universiteit waren zij gefascineerd geraakt door pioniers van het bedrijfsleven, die moedige types die het werk een radicaal andere invulling gaven.

De ingewikkelde positie van de manager

door Nanny Streng-Rosenthal (Q1 2020)

Een manager is iemand die het handelen van andere mensen in een organisatie op gang brengt en stuurt. Hij geeft richting aan processen, mensen en middelen om bepaalde doelstellingen te bereiken. Belangrijk in het werk van een manager is in ieder geval dat hij op basis van informatie bepaalt wat er moet worden gedaan. Deze informatie komt verspreid, in stukjes en beetjes ter beschikking en is vaak van uiteenlopende aard, niet eenduidig en onvolledig. 

Als veranderen nodig is ...

door Marloes Klootwijk (Q1 2020)

Al langer had ik het idee dat ik graag nog eens van baan wilde veranderen. Na 20 jaar werken in de (ziekenhuis)apotheek merkte ik dat ik toe was aan iets anders. Maar wat dan? Met een diploma apothekersassistente waren de mogelijkheden beperkt. Eigenlijk wilde ik wat anders dan de apotheek.

De boeken waar wij door zijn geïnspireerd:

Corporate Rebels

Joost Minnaar en Pim de Morree

Het doel

Eliyahu M. Goldratt

Het is geen toeval

Eliyahu M. Goldratt

Out of the crisis

W. Edwards Deming

Freedom from command & control

John Seddon

Buurtzorg

Jos de Blok