"einde dag is al het werk klaar"

Apotheek Groen

Jack Schmitz
apotheker

"Het is eigenlijk dat wat je graag zou willen."

En nou ja, wonder boven wonder wil ik niet zeggen, maar het bleek dus inderdaad echt wel gewoon gigantisch veel te schelen door het op die manier wel op te pakken. Dat we na twee dagen werken…'s morgens al het werk binnen en 's avonds was het klaar. Eigenlijk naar dat wat je wat je graag zou willen.

Werk was nooit af
Ik ben Jack Schmitz apotheker in Aalsmeer. Eigenaar van drie apotheken samen met nog een zakelijke partner. Voordat Andersom in beeld kwam, was het eigenlijk in alle drie de filialen zo dat aan het eind van de dag het werk van twee dagen geleden misschien nog niet eens helemaal af was. En dat was wel...ja, toch een dingetje voor alle assistentes. Je gaat ook gewoon niet lekker meer naar huis en dat was gewoon een soort van frustratie. Je kwam uit een tijd dat aan het eind, dus ‘s morgens had je werk, aan het eind van de dag was het klaar. En in de loop van de tijd ontwikkelde zich dat in...nou er liggen nog tien recepten, er liggen nog twintig recepten en voor je het weet was je twee dagen bezig om alles weg te werken en dat was gewoon niet fijn meer.

Niks meer in stukjes hakken
En toen zijn we een keer op een cursus van Andersom geweest en daar waren we wel enthousiast over. En daar zijn we toen gelijk ook gelijk zo van: gaan we doen! Dat klonk zo goed, de resultaten ook, wat dan in die cursus gepresenteerd werd. Toen dacht ik ‘ik denk dat dit leuk kan zijn voor onze filialen.’ De grootste omslag is geweest dat we zogenaamd lean zijn gaan werken. Dus degene die het recept aannam, die maakte hem ook van voor tot achter klaar. En voorheen was het: nou de een schrijft het aan, de ander maakt het klaar en dan dus alles in stukjes hakken. En dat was het eerste wat Andersom zei: ‘Dat gaan we eruit slopen.’ In principe werk je niet met badges, want dat werkt vertragend. Zo hadden we het dertig jaar gedaan dus daar denk je niet over na. Nou ja, wonder boven wonder wil ik niet zeggen maar het bleek dus inderdaad echt wel gewoon gigantisch veel te schelen door het op die manier wel op te pakken. Na twee dagen werken was ' s morgens al het werk binnen en 's avonds was het klaar. Eigenlijk dat wat je wat je graag zou willen.

Er blijft nu tijd over om koffie te drinken
Is wel afhankelijk van het filiaal waarin het is doorgevoerd. We hebben er drie en het is in verschillende mate succesvol per filiaal geweest. Maar voor mijn eigen filiaal heeft het echt wel bijzonder veel gebracht. Daar heb je toch een soort van heel goed gevoel over van: Dat hebben we toch maar weer goed gedaan. Zeker omdat het ‘t eerste project was wat je oppakte op het moment dat ik eigenaar geworden ben. Dat was wel heel positief.
Het team is er ook nog steeds heel erg blij mee. We zijn nu zes jaar verder en we zijn bijna aan het einde van iedere dag is het werk zo goed als af. Je hebt een keer vakantie of zieken of een extreem drukke dag of een rare hectische dag. Eigenlijk is het gewoon standaard, het werk is af aan het eind van de dag. En er blijft ook gewoon tijd over om gewoon gezellig met zijn allen koffie te kunnen drinken. In plaats van maar in etappes om de flow maar door te laten gaan en door te blijven buffelen. Het geeft gewoon inspiratie om te kijken naar bepaalde dingen. En ook eens anders te denken dan dat je in je normale straatje doet. En het andersom denken dat is wel iets wat mij past. Ik ben per definitie een beetje recalcitrant, als je het zo wil noemen, want ik doe het graag anders als dat anderen het doen. Dat Andersom dat spreekt me dan wel gewoon aan vooral ook omdat het heel praktisch toepasbaar is. En ook heel snel aansluit bij de vraag die je hebt. En de verwachtingen die je ervan kan hebben zijn ook heel snel duidelijk.

 Weg met inefficiënte tijdsbestedingen
Ja, het kost tijd. Maar het is tijd welbesteed. Het is bij wijze van spreken een aantal weken een paar uur extra investeren. En die tijd win je makkelijk op andere gebieden weer terug. En sommige dingen gaan meer tijd kosten, maar andere dingen kosten veel minder tijd. En dat is wat Andersom er heel makkelijk uitsloopt. Het verlies aan inefficiënte tijdsbestedingen. Dat is iets waar ze wel heel veel oog voor hebben en wat ze heel goed in de vingers hebben. En ook heel goed kunnen duidelijk maken. Daar en daar zit een probleem of zo en zo werkt het eigenlijk altijd beter. Ondanks dat je dan denkt dat je het goed voor mekaar hebt. Blijkt het toch…De analyse van Andersom blijkt wel heel duidelijk en heel efficiënt te zijn.

 Wat wil je anderen meegeven?
Dat er hoop is. We hebben zelf in ook in die situatie gezeten. Weliswaar een aantal jaren geleden en de situatie is natuurlijk niet meer één-op-één vergelijkbaar. Maar ik denk wel dat Andersom daarin nog steeds behulpzaam kan zijn en ruimte kan bieden uiteindelijk. Dat is ook de reden waarom we teruggekomen zijn om het traject opnieuw op te starten. Weer met Andersom aan de slag te gaan omdat je als je het zelf gaat doen… ja, dat is te ingewikkeld. Dat kan je niet zelf.

Werk je in de eerstelijnszorg en wil je het ook anders? 

Ben jij benieuwd hoe jouw apotheek of huisartsenpraktijk meer kan opleveren? Meer declareerbare zorg, meer tevreden patiënten en meer werkplezier? En hoe onze Andersom Organiseren aanpak daarbij zou kunnen helpen? 

Plan dan een vrijblijvend startgesprek in met Nanny. In dit gesprek van 45 minuten bespreken we waar de grootste kansen liggen en wat ervoor nodig is om die te verzilveren.